Zdravé jedlo.

28.03.2015 11:37

POZOR nejedzte tieto zdravé jedlá. ŠKODIA!!!

 Zdravie

Nezdravé potraviny sú hlavným dôvodom, prečo je svet obéznejší a chorľavejší ako kedykoľvek predtým. Prekvapivo, niektoré z týchto potravín mnoho ľudí považuje za zdravé.

 
Zdroj: Shutterstock
Jedlá spracované "s nízkym obsahom tuku" a "bez tuku"
Vojna proti nasýteným tukom je najväčšou chybou v histórii výživy. Bola založená na slabých dôkazoch, ktoré sú v súčasnej dobe úplne vyvrátené. Jedlo bez tuku však chutí strašne a to je dôvod, prečo do neho pridávajú cukor. Aby to kompenzovali. Nasýtené tuky sú neškodné, ale pridaný cukor je neuveriteľne škodlivý pri nadmernej konzumácii. Slová "s nízkym obsahom tuku" alebo "bez tuku" na obale, zvyčajne znamenajú, že sa jedná o veľmi spracovaný produkt, ktorý je presýtený cukrom.

Väčšina komerčných šalátových dressingov
Zelenina je neuveriteľne zdravá. Problém je v tom, že často sama osebe nemá veľmi dobrú chuť. To je dôvod, prečo mnoho ľudí používa dressingy do svojich šalátov, aby ich ochutila. Ale mnoho šalátových dressingov je prešpikovaných nezdravým prísadami ako sú cukor, rastlinné oleje, trans tuky a mnohé chemikálie. Radšej si vytvorte vlastný nálev pomocou zdravých prísad.

Ovocné šťavy, ktoré sú v podstate len tekutý cukor
Mnoho ľudí verí, že ovocné šťavy sú zdravé. Musia byť, pretože pochádzajú z ovocia, nie? Ale veľa ovocných štiav, ktoré nájdete v supermarkete v skutočnosti nie sú ovocné. Niekedy v nich dokonca ani nie je skutočné ovocie, iba chemické látky, ktoré chutia ako ovocie. To, čo pijete je v podstate voda a cukor s ovocnou príchuťou.

Rastlinné steroly znižujúce cholesterol
Existujú určité živiny zvané fytosteroly, ktoré sú v podstate rovnaké ako rastlinná verzia cholesterolu. Niektoré štúdie ukázali, že môžu znížiť hladinu cholesterolu v krv. Z tohto dôvodu sa často pridávajú do spracovaných potravín, ktoré sú potom uvádzané na trh ako "znižujúce hladinu cholesterolu" a nárokujúce si zabrániť ochoreniam srdca. Avšak, štúdie ukázali, že aj napriek zníženiu hladiny cholesterolu, fytosteroly majú nepriaznivé účinky na kardiovaskulárny systém a môžu dokonca zvýšiť riziko srdcových ochorení a smrti.

Margarín
Maslo sa démonizovalo v dôsledku vysokého obsahu nasýtených tukov. Rôzni odborníci na zdravie začali namiesto neho podporovať margarín. Margarín však nie je jedlo. Je to zhluk chemických látok a rafinovaných olejov, ktoré boli spojené, aby vyzerali a chutili ako jedlo. Štúdia ukázala, že ľudia, ktorí nahrádzajú maslo margarínom, majú v skutočnosti vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové ochorenia alebo rakovinu.
Športové nápoje
Športové nápoje vymysleli pre atlétov. Tieto nápoje obsahujú elektrolyty (soli) a cukor, ktoré môžu byť užitočné pre športovcov v situáciách fyzického vyčerpania. Väčšina bežných ľudí však nepotrebuje žiadne ďalšie soli, a rozhodne nepotrebujú tekutý cukor. Držte sa preto radšej čistej vody.

Vegánske nezdravé potraviny
Vegánska strava je veľmi populárna, často z etických a environmentálnych dôvodov. Avšak, mnoho ľudí podporuje vegánsku stravu za účelom zlepšenia zdravia, čo je diskutabilné. Existuje mnoho spracovaných vegánskych potravín na trhu, často predávaných ako vhodné náhrady za nevegánske potraviny. Vegánska slanina je jeden príklad. Ale je dôležité mať na pamäti, že sú to zvyčajne vysoko spracované, priemyselne vyrábané výrobky, ktoré sú zlé pre takmer každého, vrátane vegánov.

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Ekologicky spracované jedlá
Bohužiaľ slovo "bio" sa stalo módnym slovom. Výrobcovia potravín hľadajú všetky možné spôsoby, ako zarobiť, čo je podobné nevyžiadanej pošte, s výnimkou zložiek, ktoré sa tvária, že sú ekologické. To zahŕňa ingrediencie ako bio surový trstinový cukor, ktorý je v podstate 100% identický s klasickým cukrom. Je to stále len glukóza a fruktóza, s nulovou nutričnou hodnotou. V mnohých prípadoch nie žiadny rozdiel medzi obyčajným a organickým náprotivkom. Spracované potraviny, ktoré sú označené ako ekologické, nie sú nutne zdravé. Vždy skontrolujte štítok, aby ste vedeli, čo je vnútri.

Rastlinné oleje
Často sa odporúča jesť semená - a rastlinné oleje. To zahŕňa sójový olej, repkový olej, hroznový olej a mnoho ďalších. Je to založené na skutočnosti, že tieto oleje majú preukázateľný vplyv na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, aspoň v krátkodobom časovom horizonte. Avšak, je dôležité mať na pamäti, že hladina cholesterolu v krvi je rizikový faktor, nie choroba sama o sebe. Aj napriek tomu, že rastlinné oleje môžu zlepšiť rizikový faktor, neexistuje žiadna záruka, že pomôžu zabrániť skutočné tvrdému dopadu ako je srdcový infarkt alebo smrť. V skutočnosti niektoré kontrolované štúdie ukázali, že aj napriek zníženiu hladiny cholesterolu môžu tieto oleje zvýšiť riziko úmrtia, či už v dôsledku srdcových ochorení alebo rakoviny. Takže jedzte zdravé prírodné tuky ako je maslo, kokosový olej a olivový olej, ale vyhnite sa spracovaným rastlinným olejom.

Bezlepkové nezdravé potraviny
Podľa prieskumu v roku 2013, asi tretina ľudí v USA sa aktívne snaží vyhnúť lepku. Mnoho odborníkov tvrdí, že to je zbytočné, ale pravdou je, že lepok, najmä z modernej pšenice, môže byť problematický pre mnohých ľudí. Niet divu, že výrobcovia potravín priniesli na trh všetky druhy bezlepkových potravín. Problém s týmito potravinami je to, že sú obvykle rovnako zlé ako ich náprotivky obsahujúcich lepok, ak nie ešte horšie. Jedná sa o vysoko spracované potraviny, ktoré sú veľmi chudobné na živiny a často s rafinovanými škrobmi, ktoré vedú k veľmi rýchlemu zdvihnutiu hladiny cukru v krvi. Takže si vyberajte potraviny, ktoré sú prirodzene bezlepkové, rovnako ako rastliny a zvieratá, nie bezlepkovo spracované potraviny. Bezlepkové nezdravé jedlo je stále nezdravé jedlo.